7 Reasons to Pay for a New Survey in Williamson County
Buyer Guide · Texas

7 Reasons to Pay for a New Survey in Williamson County

Do I need a new survey when buying a house in Texas? On a purchase, a Texas title company may accept the existing survey no matter how old it is, under Procedural Rule P-2.

7 things to know T. Kerr Property Group

The seven year expiry buyers hear about is a residential refinance rule, not a purchase rule. Here are seven reasons a Williamson County buyer still pays for a new one.

The short answer on each one, then what to listen for.

01

What happens if the title company will not accept the existing survey?

A Texas title company sets its own bar. Procedural Rule P-2 lets it accept an existing survey, whatever the age. The company has to be willing to take evidence of that survey plus an affidavit verifying it. The survey must also be acceptable to the company. When it is not, Paragraph 6C of TREC Form 20-19 sends the buyer to order a new one.

What a strong answer sounds like

A clear answer names the problem and the box. Something like: the examiner will not accept the old survey, so a new survey goes on the contract at the seller's expense. In Williamson County, buyers have been regaining leverage, so asking for the seller's box to be the one checked is a fair opening.

Red flag

A flat answer that the title company always wants a new one deserves a question. Rule P-2 says the company may accept an old survey. It also says the company may not require an indemnity from a seller, buyer, borrower or lender to provide area and boundary coverage. Ask what this company actually needs, in writing.

02

Will my lender require a new survey in Texas?

Paragraph 6C of TREC Form 20-19 sets two gatekeepers, not one. The survey must be made by a registered professional land surveyor acceptable to the title company and to the buyer's lender. A survey the title company would take can still fail with the lender. Paragraph 6C then sends the buyer to get a new survey.

What a strong answer sounds like

A loan officer who answers well points at the file. Something like: the underwriter wants a survey that shows the new fence and the shed, drawn by a registered professional land surveyor. Buyers should ask in the first week of the contract, not the last.

Red flag

A shrug and a line about the lender never asking is not an answer. Paragraph 6C names the lender separately from the title company, so silence proves nothing. A buyer who raises it the week of closing has no time left to order a survey, or to move the expense onto the other side.

03

What if nobody can sign the T-47 affidavit?

The T-47 affidavit is sworn before a notary and signed by an owner of the property. The affiant swears that nothing has changed since the date of the survey. That covers new structures, rooms, garages, swimming pools and decking. It also covers moved boundary fences or walls, construction on adjoining property, and new conveyances, replattings or easement grants. A seller who cannot swear to all of it cannot give the affidavit.

What a strong answer sounds like

A straight answer sounds like this: the seller put in a deck last summer, so the affidavit will not work and a new survey goes into Paragraph 6C. Form T-47.1 is the unsworn version and needs no notary. It asks for the same facts.

Red flag

Watch for pressure to sign the affidavit anyway. The form states that it is not made for the benefit of any other party. It is also not a warranty of where the improvements sit. A sworn statement that does not match the lot is not a shortcut, it is a second problem.

04

Should I pay to amend the area and boundary exception?

Schedule B item 2 of a Texas title policy excepts discrepancies, conflicts or shortages in area or boundary lines. It also excepts encroachments, protrusions and overlapping improvements. Amending that exception narrows it to shortages in area only. Rate Rule R-16 prices the amendment at $0 on a loan policy. On a residential owner's policy it is 5 percent of the basic premium rate, with a $20 minimum.

What a strong answer sounds like

A good answer ties the coverage to the survey. Something like: the company will amend the exception once it has a survey it accepts, and the charge shows on Schedule D. The company may not require an indemnity from the buyer, the seller, the borrower or the lender in exchange.

Red flag

A refusal with no reason behind it should prompt a question. Procedural Rule P-2 lets a company give area and boundary coverage off an existing survey plus a T-47 affidavit. If the answer is that the buyer has to sign an indemnity instead, that is not how the rule reads.

05

What if something has changed on the property since the last survey?

A survey shows the property as it stood the day it was drawn. A fence moved a few feet, a shed, a pool, a new deck or a wider driveway all put that drawing out of date. An easement granted on the land next door does the same. The T-47 affidavit asks about every one of those.

What a strong answer sounds like

A good answer walks the lot. The buyer compares the old drawing against what is standing now: the fence line, the shed, the pool, the driveway. Anything on the ground that is missing from the paper is a reason to order a new survey early.

Red flag

Treat a comment that it looks about right as a non-answer. Schedule B item 2 excepts encroachments and overlapping improvements from coverage unless the exception is amended. A buyer who closes on an out of date drawing can learn later that the shed or the driveway crosses a line nobody checked.

06

Does acreage in Williamson County need a new survey?

A plat is required for the division or development of land in the Georgetown city limits or the extraterritorial jurisdiction. Parcels being subdivided that stay over 5 acres do not need one, under Chapter 3.08.020 of the Unified Development Code. So a large tract can trade for years with no plat behind it. On that land the boundary comes from a survey or from guesswork.

What a strong answer sounds like

In Georgetown, Round Rock and Liberty Hill, where T. Kerr Property Group works, a good answer is specific about the land. Something like: the tract was never platted and the septic field sits near the east line, so the boundary gets drawn. Williamson County's Department of Infrastructure grants the Authorization to Construct before any septic system goes in.

Red flag

Be careful with the line that the neighbors know where the boundary runs. Property in unincorporated parts of the county still has to meet Williamson County subdivision regulations. Fence lines, gates and mowing patterns are habits, not boundaries. The buyer is the one who pays for the gap.

07

What is the title commitment telling me about the survey?

The title commitment comes before closing and the policy issues after. It is a contract to issue a policy on its terms and requirements, not an opinion or report of title. Schedule B holds the exceptions. Schedule C holds the requirements that have to be disposed of, to the company's satisfaction, before the policy issues. A survey named in Schedule C is a requirement.

What a strong answer sounds like

A good answer reads the schedules out loud. Something like: Schedule C asks for a survey and a T-47 affidavit, and Schedule B item 2 carries the area and boundary exception. Paragraph 6D of TREC Form 20-19 then gives the buyer 5 days after the cure period ends to terminate and take the earnest money back, or to waive the objections.

Red flag

A commitment nobody reads is the real risk. The commitment lists potential issues and does not guarantee that none exist now or later. A buyer who opens Schedule C on the day of closing has already run past the cure period and the 5 day window in Paragraph 6D.

This article is general information about the Central Texas market and is not legal, tax or financial advice. Statutes, rates, deadlines and district rules change. Confirm anything that affects a decision with a licensed attorney, a tax professional, the Williamson County Tax Assessor Collector or the Williamson Central Appraisal District before acting on it.

Common Questions

Frequently asked questions.

How long is a property survey good for in Texas?

On a purchase there is no expiry date. Procedural Rule P-2 lets a Texas title company accept an existing survey notwithstanding its age, if it will accept evidence of the survey plus an affidavit verifying it. The 7 year limit buyers hear quoted sits in Procedural Rule P-2.b, and it applies solely to residential refinance transactions involving a mortgagee policy. The survey still has to be acceptable to the company.

Who typically pays for a land survey in Texas?

Whoever the contract says. Paragraph 6C of TREC Form 20-19 is a set of boxes and the parties check one, so there is no printed default. Box 1 has the seller furnish an existing survey with a T-47 affidavit or a T-47.1 declaration. Box 2 puts a new survey at the buyer's expense, and Box 3 puts it at the seller's expense.

Do mortgage lenders always require a survey in Texas?

Not always, and the lender is the one to ask. Paragraph 6C requires the survey to be made by a registered professional land surveyor acceptable to the title company and to the buyer's lender. So the lender has its own say. If the lender will not accept the existing survey or the affidavit, the buyer obtains a new survey at whichever party's expense is checked.

What does a T-47 affidavit actually do?

It lets the title company work from the old survey. The owner swears that since the survey date there have been no new improvements, no moved boundary fences or walls, no construction on adjoining property, and no conveyances, replattings or easement grants. The form states that it is not made for the benefit of any other party, and that it is not a guarantee of where the improvements sit.

What is the difference between a T-47 and a T-47.1?

The T-47 is sworn before a notary and signed by an owner of the property, or by another person who states the basis of their knowledge. The T-47.1 is an unsworn declaration and needs no notary. Both took effect on 1 November 2024. Both ask for the same facts about changes since the date of the survey.

How much does a new survey cost in Williamson County?

The price depends on the tract: how big it is, how it is shaped, and how much of the boundary has to be recovered on the ground. A registered professional land surveyor is the one to quote it. Ask the title company in the same week what it will accept, because a survey the company will not take is money spent twice. Buyers comparing Georgetown realtors can ask how each one handles the Paragraph 6C boxes.

Talk It Through

Get the survey question settled before the option period ends

T. Kerr Property Group serves buyers in Georgetown, Round Rock and Liberty Hill, including acreage and homesite purchases where the boundary matters most. Buyers looking for a top real estate agent in Georgetown can start with the property they have in mind, and with what the title company will want to see before closing.

Get In Touch!

(512) 851-8350

1003 South Austin Avenue

Social Links

Quick Links

ALL RIGHTS RESERVED 2026 | Copyright @2026 T. KERR PROPERTY GROUP.